Επιπτώσεις της αλληλεπίδρασης πρωτεΐνης ακίδα SARS-CoV-2 με μακροφάγους τύπου-1 μέσω α7-nAChR.

NAggelopoyloy
Μαρ 29, 2021
Έρευνα
.

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food and Chemical Toxicology μια έρευνα για τις επιπτώσεις της αλληλεπίδρασης πρωτεΐνης ακίδα SARS-CoV-2 με μακροφάγους τύπου-1 μέσω α7-nAChR. Εισάχθηκε η υπόθεση πως ο η SPIKE του ιού SARS-CoV-2 αλληλεπιδρά με τους α7 νικοτινικούς υποδοχείς (α7nAChR) που εδράζονται σε Μ1 τύπου μακροφάγα κύτταρα και αυτή η αλληλεπίδραση ενεργοποιεί μια σειρά αντιδράσεων, με τελικό αποδέκτη τα Β κύτταρα και συγκεκριμένα έναν ειδικό υπότυπο αυτών, τα BCL6+, επιδρώντας με αυτόν τον τρόπο δραστικά στο ανοσοποιητικό σύστημα. Η διαταραχή του υποδοχέα α7nAChR, γνωστού για την συμμετοχή του στον μηχανισμό της αντιφλεγμονώδους απόκρισης (inflammatory reflex), φαίνεται ότι διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην τελική απόκριση που ονομάζεται καταρράκτης κυτταροκινών.
Ειδικότερα, φαίνεται πως ο ανταγωνισμός του υποδοχέα α7 στα μακροφάγα, παρεμποδίζει την διαφοροποίηση των μακροφάγων και έτσι καθηλώνει το φορτίο των κυττάρων αυτών στην πρώιμη μορφή τους, με σημαντική διαφορά, ότι τα άωρα μακροφάγα εκκρίνουν κυρίως προφλεγμονώδη σήματα, σε αντίθεση με τα ώριμα που εκκρίνουν αντιφλεγμονώδη. Η ίδια αντίδραση παρατηρείται σε όλες τις περιοχές που υπάρχουν μακροφάγα και άρα "επιδρά" ο ιός, όπως ο σπλήνας, γνωστή περιοχή ανοσολογικής απόκρισης.
Συνολικά, η φαρμακολογική αλληλεπίδραση της SPIKE με τον υποδοχέα του μετατρεπτικού ενζύμου (ACE2), παρότι σημαντική, δεν επαρκεί για να αιτιολογήσει την πληθώρα των συμπτωμάτων που προκαλούνται από την λοίμωξη covid-19 και επομένως προέκυψαν όλο και περισσότερα άρθρα που υποστηρίζουν την υπόθεση τοξίκωσης του νικοτινικού χολινεργικού συστήματος, δια τoy υποδοχέα α7. Στο παρόν άρθρο καθορίζεται η ακριβής θέση τοξίκωσης, με απώτερο στόχο να συσχετιστεί η μεταγωγή σήματος με τον κυτταρικό τύπο και έτσι να ερμηνευτούν πολύπλοκα φαινόμενα, όπως ο καταρράκτης κυτταροκινών.
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που παρατηρούνται μετά τον εμβολιασμό και συνιστούν το λεγόμενο Post-Vaccination Covid-like Syndrome μπορεί να αποδίδεται σε αυτή την παρατήρηση.
Περισσότερα: https://www.qeios.com/read/26GTOD.2

Share this post

Comment

Log in or register to post comments