Νικοτίνη και SARS-CoV:Ποια η σύνδεση τους;

NAggelopoyloy
Φεβ 17, 2021
Έρευνα
nicotinic receptors and SARS-CoV-2

Οι καπνιστές υποεκπροσωπούνται στον πληθυσμό των νοσηλευόμενων από COVID-19. Αλλά, αν τελικά κάποιοι νοσηλευτούν, η έκβαση της νόσου είναι βαρύτερη . Προφανώς αυτό δεν μπορεί να οφείλεται σε κάποιον άλλο παράγοντα πλην της νικοτίνης. Η νικοτίνη δένεται στους πολύ γνωστούς "νικοτινικούς υποδοχείς ακετυλχολίνης". Αυτοί εντοπίζονται στη νευρομυική σύναψη, στη νεύρο νεύρο σύναψη αλλά και σε άλλους ιστούς (πχ αναπνευστικό επιθήλιο, μακροφάγα κλπ) . H βαρύτερη έκβαση νόσου σε καπνιστές ενδέχεται να οφείλεται σε διακοπή νικοτίνης σε περίπτωση νοσηλείας και μη αναπλήρωσης της νικοτίνης με NRT - eg nicorette.
Αυτοί οι μη νευρικοί υποδοχείς (υπότυπος α7 κυρίως) συμμετέχουν σε ένα ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ, το αντιφλεγμονώδες χολινεργικό μονοπάτι (δημοσίευση Tracey_Nature). Η διαταραχή αυτού του μονοπατιού οδηγεί σε πληθώρα διαταραχών όπως υπερφλεγμονώδης αντίδραση, προβλήματα στο ανοσοποιητικό, αναπνευστικό, καρδιαγγειακό, γαστρεντερικο, ουρογεννητικό και μπορεί να κάνει και αιφνίδιο θάνατο. Θυμίζουμε ότι οι υποδοχείς αυτοί προσδένουν τοξίνες μέσω της καλομελετημένης τους περιοχής που λέγεται toxin binding site.
Αρκετά νωρίς (Απρίλιο 2020) θέσαμε την υπόθεση ότι ο ιός προσβάλλει το νικοτινικό χολινεργικό σύστημα.
Ακολούθως διαπιστώσαμε ότι η SPIKE protein του ιού έχει μια περιοχή που είναι ομόλογη με μια τοξίνη που λέγεται Neurotoxin NL. Με αυτή την αλληλουχία προσβάλλουν τους υποδοχείς ακετυλοχολίνης στα αναπνευστικά κύτταρα καθώς οι υποδοχείς αυτοί γειτνιάζουν με τον υποδοχέα ACE-2 και θέσαμε την υπόθεση ότι χολινεργικοί αγωνιστές (πχ νικοτίνη, βαρενικλίνη κλπ) αλλά και αλλοστερικοί αγωνιστές (πχ ιβερμεκτίνη) μπορεί να επαναφέρουν το χολινεργικό σύστημα σε κανονική λειτουργία.
Ακολούθως διαπιστώσαμε ότι αυτή η αλληλουχία (ας την ονομάζουμε "χολινεργικό επίτοπο") είναι υψηλότατης ομολογίας και για τον SARS-CoV ο οποίος είναι εξίσου θανατηφόρος καθώς διαθέτει αυτή την περιοχή/τοξινη (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691521000430)
Με την έναρξη του εμβολιασμού διαπιστώνουμε μερικές ανεπιθύμητες ενέργειες που μοιάζει να μπορούν να αποδοθούν σε προσβολή της SPIKE προς το χολινεργικό (όπως το περιγράψαμε παραπάνω) και αυτό θα επιχειρήσουμε να μελετήσουμε αναζητώντας κυτοκίνες που παρουσιάζονται κατά τη διαταραχή του χολινεργικού πχ TNFalpha - IL6. Θυμίζω ότι ο υποδοχές βρίσκεται και στα μακροφάγα τα οποία είναι παρόντα ακόμα και στη θέση εμβολιασμού, ανάμεσα στα μυικά κύτταρα.
Παράλληλα έχουμε φτιάξει σε συνεργασία με Ισραηλινό εργαστήριο ανθρώπινα μονοκλωνικά αντισώματα (δες CR3022 και m396 eg https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7164391/ - αυτά είναι απομονωμένα από ασθενείς και δένουν σε ένα αποκαλούμενο κρυπτικό επίτοπο ΠΟΥ ΣΥΜΠΙΠΤΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΛΙΝΕΡΓΙΚΟ). Θέλουμε λοιπόν να δοκιμάσουμε αν τα αντισώματα που έχουμε μπορούν να ανταγωνιστούν μέρος των αντισωμάτων των ασθενών και να αποτελέσει η παρουσία τους διαγνωστικό κριτήριο βαρύτητας της νόσου. Δηλαδή, αν ένας ασθενής κάνει βαριά νόσο περιμένουμε να μην έχει τέτοια αντισώματα, ενώ αν δεν κάνει βαριά νόσο θα ενδέχεται να οφείλεται σε προστασία που του προσφέρει ο υποπληθυσμός των αντι-κρυπτικών/αντι-χολινεργικών αντισωμάτων.

Share this post

Comment

Log in or register to post comments